Winst in Duurzaamheid

Winst in duurzaamheid: een gesprek met Gerrit Heyns, partner bij Osmosis Investment Management in Londen.

“Duurzaamheid is een economische noodzaak. Bedrijven die minder gebruiken om meer te creëren laten een veelvuldigheid aan duurzaamheid zijn. Zowel als bedrijf, voor het milieu en voor de wereld als geheel.” Gerrit Heyns, Partner Osmosis Investment
EMG sprak met Gerrit Heyns over winst in duurzaamheid. Heyns staat hoog geplaatst op de jaarlijkse ranking van ‘The Top 50 People Influencing Global Finance’ (2013), gepubliceerd door het Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales. Deze lijst, met CEOs en CFOs van de ‘s werelds meest prominente financiële instituten en staatshoofden, geeft een overzicht van diegenen die in het komende jaar de grootste invloed zullen hebben op de wereldwijde financiën.

Wat is uw motivatie om duurzaam te beleggen?

We zijn geen milieufanatiekelingen of activisten. We vertellen een bedrijf ook niet wat ze moeten doen of hoe ze het moeten doen. We komen uit de wereld van financiën en het is ons doel om beleggingsrendemente te identificeren en vast te leggen.

De oorsprong van Osmose ligt in het Stern-rapport over klimaatverandering dat in 2007 uitkwam. Uit dit document werd duidelijk dat er ontzettend veel geld gaat geïnvesteerd zal worden in de ontwikkeling en implementatie van producten, processen en diensten die nodig zijn om de veranderende wereld de komende 40 of 50 jaar duurzaam te houden.

Het is moeilijk te voorspellen wat de uitdagingen van de toekomst zullen zijn, maar we weten zeker dat de bevolking ontzettend hard groeit. Iedere 12 jaar komen er een miljard mensen bij. En de veeleisende nieuwe middenklasse groeit nog veel sneller. Het vinden van voedsel, huizen, land en water beïnvloed ons, op de een of andere manier, allemaal al.

Wij willen de bedrijven identificeren die hun uitdagingen met betrekking tot het beperken van grondstoffen begrijpen. We zijn op zoek naar de bedrijven die proactief aan deze uitdagingen werken. Daarbij gaat het niet om coole technologie of nieuwe diensten.

Het gaat er hierbij niet alleen om dat een ondernemer zich goed voelt door duurzaam te werken. Duurzaamheid is een economische noodzaak. Bedrijven die efficiënter slimmer met hulpbronnen omgaan, genereren een grotere waarde voor de aandeelhouders en hebben dat ook al jarenlang bewezen. Er zit dus winst in duurzaamheid.

To download the complete (English) article click: Sustainability is an economic imperative.