Duurzaamheid Werkt

Duurzaamheid werkt

Nationaal Sustainability Congres 2014 – deel 4 van 4

Het Congres werd afgesloten met Pneuma, Latijn voor tada: zingeving! Nico Baken vertelde enthousiast en in sneltreinvaart over zijn bijdrage aan en visie op de rol van ICT in onze steeds duurzamer wordende wereld. Zijn gedachten gaan heel ver in wat techniek gebaseerd op communicatie mogelijk maakt. Waar we nu al schoorvoetend een huis 3D printen, voorspelt hij lokale voedselproductie met 3D-printers aangestuurd via internet. Alles wordt lokaal beschikbaar, echter de noodzaak voor opschaling en integratie in een groter geheel blijft.

Ook de sociale component is in de toekomst sterker dan ooit aanwezig. Wat hij aanstipte over de band tussen wijk/buurt en de stad bood een inkijkje in de ideale participatiemaatschappij. Enerzijds het samenleven an sich met mensen met verschillende capaciteiten en behoeften die elkaar kunnen helpen als ze maar weten wat de ander vraagt en aanbiedt. Anderzijds de persoonlijk behoeften, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting. Ontleed hiertoe simpelweg eerst al het bestaande vastgoed en bouw het dan weer op. Oftewel: weet wat je hebt, weet wat je wil, leer wat er kan en creëer waarde. En nu nog de organisaties die deze innovaties uitwerken en vervolgens ondernemen om het op kleine en grote schaal toe te passen.

Alles bij elkaar was ik getuige van een dag die bol stond van de innovatieve duurzaamheid. Op weg naar huis overdacht ik waarom ik hier de hele dag was geweest. Wat gaf mij zin? Mijn jonge gezin met drie kinderen? Jazeker, maar door wat ik op het congres heb gehoord, wordt de wereld voor hen nog niet beter. De echte reden is dat ik een passie heb voor onze wereld. Mijn eigen kennis en kunde inzetten voor bedrijven, overheden en samen met gedreven mensen de wereld verbeteren. Daarbij maak ik gebruik van bestaande en nieuwe modellen en van de kennis van mijn team. En wie gaat het doen? Alle mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn en werkelijk het verschil willen maken. Voor hen en met hen ga ik met plezier elke dag aan de slag. Dat is mijn reden, daarmee geef ik zin aan mijn bestaan en zo draag ik mijn steentje bij aan een betere toekomst!

En daar mogen we best trots op zijn en over communiceren.

Gerelateerde blogs:
Beginnen met duurzaamheid: Nationaal Sustainability Congres deel 1 van 4
MVO verandermanagement: Nationaal Sustainability Congres deel 2 van 4
MVO communicatie: Nationaal Sustainability Congres deel 3 van 4
Duurzaamheid werkt: Nationaal Sustainability Congres deel 4 van 4

Article: Duurzaamheid werkt