MVO Leiderschap

MVO leiderschap: CEO belangrijkste drijfveer duurzaamheid.

“MVO is meer dan alleen het naleven van de wetgeving. Een bedrijf heeft een ziel en dat betekent dat een CEO na moet denken over hoe het bedrijf zich gedraagt. Je gaat zitten met je stakeholders en begint een discussie over hoe u gaat voldoen aan de morele plicht om duurzaam te zijn.”

EMG sprak met Giuseppe van der Helm, de voorzitter van het European Sustainable Investment Forum (EUROSIF), over zijn werk en zijn passie voor het aanbrengen van echte betekenis in waarden van aandeelhouders.

Wat voor rol ziet u voor de CEO weggelegd bij het verduurzamen van een bedrijf?

In mijn ervaring is de CEO de sleutel van het hele verhaal. We organiseren regelmatig stakeholderdialogen voor grote organisaties. Dan praten we over relevante MVO onderwerpen voor het bedrijf, en vragen we om input van de stakeholders en wat er moet gebeuren. Maar als een CEO niet achter het met het creëren van een duurzame bedrijfsvoering staat, is het bijna onvermijdelijk dat de inspanningen mislukken.

Cultuurverandering in het bedrijfsleven moet van de top komen. Duurzaamheid is zeker een goede business case. Maar MVO is meer dan alleen het naleven van de wetgeving. Een bedrijf heeft een ziel en dat betekent dat een CEO na moet denken over hoe het bedrijf zich gedraagt. Je gaat zitten met je stakeholders en begint een discussie over hoe u gaat voldoen aan de morele plicht om duurzaam te zijn.

Het absoluut geen one man show worden, maar het feit is dat het aan de top moet worden gestart. Het moet door de organisatie gaan en voor het hele bedrijf gaan leven. Wanneer het bedrijf dan uiteindelijk is ‘doordrenkt’ door duurzaamheid zal het vertrek van een CEO dit niet veranderen: het bedrijf ademt het dan al helemaal.
Een van de dingen die we aanbevelen is dat bonussen voor het management en de raad van bestuur zowel zijn gebaseerd op de lange termijn prestaties als MVO-prestaties. We geven dit advies omdat de raad deze doelen niet zelf kan realiseren. Het is de organisatie die het uiteindelijk uit moet voeren.

Ze moeten er dus voor zorgen dat de doelen in de gehele organisatie gelijk zijn en hun mensen belonen voor prestaties in het realiseren van die doelstellingen. Zo krijgen ze én hun eigen bonussen én zorgen ze voor een goede rapportering in de organisatie.

For the complete interview (in English) with Giuseppe van der Helm, please click here.