MVO Communicatie

MVO communicatie als noodzaak voor en resultaat van sociale duurzame innovatie.

Op het Nationaal Sustainability Congres 2014 kon je ook deelnemen aan kleinere sessies met ongeveer 40 mensen en eens goed de diepte ingaan. Mijn keuze was gevallen op Ecoland.tv. Gepassioneerd voormalig RTL-weerman Reinier van de Berg vertelde een persoonlijk en meeslepend verhaal over klimaatverandering, koffieteelt in Ethiopië en media. Oftewel: hoe kunnen we duurzaamheid in de huiskamer krijgen en zo gedragsverandering bewerkstelligen? Het lijkt een hele opgave. Echter, zijn aanpak, inhoud en team beloven een grote kans van slagen.

De case die hij beschreef over koffieteelt in Ethiopië liet zien dat plaats en context essentieel zijn bij het toepassen van MVO. Zorgen dat het eco-systeem in balans is en daarmee de lokale bevolking van een inkomstenbron voorziet is het doel. Hier leek het bereiken van balans en dus een nul-niveau al een hele uitdaging en mogelijk zelfs het hoogst haalbare. Uitgaan van de kracht van de lokale bevolking en de bijbehorende ambitie is cruciaal.

Het hoogtepunt voor Carola Wijdogen was de verkiezing tot MVO-manager van het jaar. Ze had mijn steun, omdat zij de verkregen roem wil gebruiken om deuren te openen haar kennis te delen met nog meer geïnteresseerden. Wat een prachtig voorbeeld van een intrinsieke motivatie om goed te (laten) doen! Zelf is ze succesvol met hernieuwbare energie-oplossingen voor de NS, samen met Eneco. Ze heeft haar kennis, kunde en passie aangewend om een bijna ondenkbare verandering te realiseren. En daarmee inspireert ze anderen!

Vervolgens nog een aantal mooie voorbeelden van klein versus groot met bijvoorbeeld wederom Eneco en Aart van Vellen van Van de Bron. Deels groene energie uit het net, gebaseerd op een oud businessmodel waarbij de leverancier meer betaald krijgt als wij meer verbruiken versus afname van je eigen groene stroom gekocht bij de energieboer op de hoek. Dat is wat je noemt een mooi voorbeeld van oud versus nieuw. Maar lukt het Van de Bron voldoende op te schalen, waar ze nu nog zo’n 200 keer kleiner zijn dan Eneco? Ik denk het wel. Zij werken vanuit hun eigen normen en waarden en met een nieuw businessmodel. Daarmee creëren ze meerwaarde ten opzichte van de concurrentie. Het verhaal veel en ook goed vertellen is een belangrijke volgende stap!

Kim Liebregt van het automerk Tesla vertelde over een rigoureus nieuw en ander business model dan gewoon is in de traditionele autobranche. Dat model biedt veel voordelen gezien de explosieve groei in enkele jaren tijd. De crux is alles in eigen hand houden en lef tonen, gaf Kim aan. In dit geval is veel te danken aan de visie van de grote man, Elon Musk. Een heel nieuw model van een zeer succesvol ondernemer! Het tonen van ambities heeft in dit geval tot veel media-aandacht geleid.

Als laatste ondernemer mocht Joost de Klaver van Closing the Loop zijn pitch doen. Wederom nieuwe business gebaseerd op bestaande techniek en toepassingen. Hergebruik van telefoons en van de grondstoffen daarin. Hiermee wordt mobiele communicatie mogelijk gemaakt voor in dit geval mensen in Afrika en tegelijkertijd voorkomen dat diezelfde mensen zichzelf en het milieu vergiftigen door die telefoons te recyclen. Joost liet zien dat door slim te ondernemen terugwinning in Europa mogelijk is. Europa als leverancier van grondstoffen voor mobiele telefoons? Ja, het kan en sterker nog, het is zo!

Gerelateerde blogs:
Beginnen met duurzaamheid: Nationaal Sustainability Congres deel 1 van 4
MVO verandermanagement: Nationaal Sustainability Congres deel 2 van 4
MVO communicatie: Nationaal Sustainability Congres deel 3 van 4
Duurzaamheid werkt: Nationaal Sustainability Congres deel 4 van 4