MVO 2015 – MVO-Nederland presenteerde de highlights

Het nieuwjaarsevent van MVO Nederland bracht ruim 800 bezoekers samen in De Fabrique te Utrecht. Een prachtig voorbeeld van hoogwaardig hergebruik van bestaand vastgoed, geëxploiteerd met een Green Key erkenning.

Deze inspirerende omgeving heeftde toon gezet, 2015 wordt het jaar van het Doen! De oproepen en voorbeelden van de sprekers waren gericht op actie, Duurzaam doen, niet alleen denken.

Urgenda directeur Marjan Minnesma laat zien dat er al veel gebeurt, echter de snelheid om een toekomstige ramp te voorkomen, namelijk een onleefbare aarde aan het einde van deze eeuw, voorkomen we nog niet. Dat is wel mogelijk met de inzet van iedereen vanaf nu! Ga dus aan de slag met al die duurzame ideeën, pak ze samen, maak een plan en voer het uit.

Willem Lageweg, directeur MVO-Nederland presenteerde de highlights van het MVO Trendrapport 2015. Echtheid, communicatie en kansen zien en pakken is de rode draad. De conclusie dat de koplopersgroep snel groeit geeft aan dat MVO leeft en een onderdeel van de normale bedrijfsvoering aan het worden is voor veel organisaties.

Er waren legio succesvolle voorbeelden te zien op het nieuwjaarsevent. Aansprekend was het verhaal van Jan Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij, die met lokale boeren weer ouderwetse kwaliteit produceert voor een modern publiek. “Zo blijf je onafhankelijk en word je zelfs MVO ondernemer van het jaar.” MVO als “license to exist” dus.

Ook mode ontwerper Hans Ubbink liet zien dat goed doen voor alle betrokken partijen voordelen biedt. Zijn kledinglijn van restmaterialen uit Mongolië versterkt de lokale economie, voorkomt verbranding van afval, brengt de sector samen en creëert modieuze en financiële meerwaarde voor de deelnemers. People, Planet en Profit dus!

Op de marktvloer is veel aandacht voor fashion en verbruiksartikelen zoals papier en verpakking. De aanbieders hiervan hebben al ontdekt hoe MVO hun organisatie nu versterkt en voor de toekomst succesvol maakt.

De positieve energie van de deelnemers en presentatoren maken het nieuwjaarsevent tot een positieve stimulans aan de slag te gaan. Het netwerk van MVO Nederland met onder andere de diverse Green Deals helpt hierbij. Ook de diverse keurmerken en certificerende instanties zijn een zetje in de rug. Het begint echter allemaal bij de intentie van de mensen in uw organisatie om goed te doen en verantwoordelijkheid te nemen. Deze dromen, ambities en ideeën kanaliseer je vervolgens richting een of meerdere doelen waarna je de strategie kiest en aan de slag gaat.

EMG heeft dit traject al vele malen mogen begeleiden met succesvolle resultaten. Wij kennen de weg in het soms onoverzichtelijke woud van certificeringen, groene initiatieven en duurzame management systemen. Bovenal hebben we de mensen die met u aan de slag gaan en ook uw organisatie Maatschappelijk Verantwoord Ontwikkelen op een manier die bij u past. Geïnspireerd? Neem vandaag nog contact op en ga aan de slag! En wellicht staat u volgend jaar op het nieuwjaarsevent van MVO Nederland met uw succesverhaal. Is dat geen mooi voornemen voor 2015?