Duurzame Innovatie

Duurzame innovatie: technologie inzetten voor een groter doel. Een gesprek met Fujitsu.

“Volgens mij is een van de meest interessante dingen binnen ons bedrijf een beleidsplan is dat verder kijkt dan het jaar 2100 (!) en onze rol als bedrijf probeert te bepalen. Dat is pas lange termijn denken.”– Alison Rowe, Global Executive VP voor duurzaamheid, Fujitsu.

EMG sprak met Alison Rowe over de manier waarop haar bedrijf veel succes boekte op duurzaamheid en hoe het technologie inzet voor een groter doel.

Wat is voor Fujitsu de juiste weg naar duurzaamheid? Wanneer begon het bedrijf aan die reis en wat waren de ideeën die Fujitsu vandaag de dag nog steeds volgt?

Een van de redenen waarom ik bij Fujitsu ben gaan werken is de lange traditie die het bedrijf heeft in het rekening houden met een duurzaam milieu. Die traditie begon al in 1938 toen er een bewuste keuze gemaakt moest worden over de oorspronkelijke fabriek in Kawasaki, Japan. Voor het überhaupt gebouwd werd, vroegen de leidinggevenden zich af wat het gebouw kon betekenen vanuit een milieutechnisch oogpunt. Er werd rekening gehouden met zaken zoals het verlies van biodiversiteit.

Uiteindelijk werd er een fabriek met een natuurlijk milieu gebouwd. Die fabriek is ook vandaag de dag nog steeds een geweldige locatie. Je zou echt niet denken dat je een productielocatie binnen wandelt, het voelt meer als een natuurwandeling. Er is flora, fauna en een speciaal aangelegd meer. Dit laat heel goed zien hoe duurzaamheid bij Fujitsu al sinds de oprichting is ingesleten.

Sindsdien zijn er nog veel mijlpalen geweest. Zo hebben we in 1993 onze commissie milieubeheer opgezet die heeft geholpen met de ontwikkeling van een hele reeks aan duurzame producten en diensten. Toch denk ik dat ons lange termijn beleidsplan een van de meest interessante dingen binnen ons bedrijf is. Het is  een plan is dat verder kijkt dan het jaar 2100 en onze rol als bedrijf probeert te bepalen.

To read the complete duurzame innovatie article (in English) click here.