MVO & Reputatie

MVO & Reputatie: een gesprek met Alberto Andreu, hoofd MVO & Reputatie bij Telefónica.

“Het begrijpen van een bedrijfscultuur is eigenlijk de sleutel tot het begrijpen van de keuzes op het gebied van duurzaamheid. Hoe transparanter een bedrijf is, hoe meer vertrouwen mensen erin hebben. En het moge duidelijk zijn: hoe duurzamer je bent, hoe minder je bloot staat aan risico’s in de markt. “- Alberto Andreu, hoofd MVO & Reputatie bij Telefónica.

EMG sprak met Alberto Andreu, hoofd MVO & Reputatie bij Telefónica om te ontdekken hoe het bedrijf omgaat met duurzaamheid.

Telefónica werd door Newsweek uitgeroepen als een van ‘s werelds top 15 groene bedrijven. Telefónica had een uitstekende beoordeling op transparantie. Wat zijn de mijlpalen die een bedrijf zoals dat van u heeft gehad om zo uit te blinken?

Een van de belangrijke dingen die je over Telefónica moet weten is dat we deze duurzaamheidsreis ongeveer 12 jaar geleden begonnen. Dat betekent dat we al veel langer met dit soort zaken bezig zijn dan veel andere spelers in onze sector. Wat we in het begin deden was identificeren waar de risico’s lagen die onze duurzaamheid en reputatie konden aantasten.

Dit was een zeer belangrijke eerste stap. We hebben er bijna een jaar aan besteed door een risicokaart voor het hele bedrijf te maken. Zo keken we naar de risico’s voor de strategie, de marketing, de productie, het personeel en nog veel meer.

Door dit te doen, realiseerden we ons de risico’s die gerelateerd zijn aan de bedrijfsreputatie. Duurzaam ondernemen had invloed op verschillende afdelingen van het bedrijf. Geen enkele afdeling wilde het risico aangaan. En als een risico nergens is ondergebracht, dan heb je een probleem. Dit was een heel belangrijke ontdekking voor ons in het duurzaamheidsdenken.

De tweede mijlpaal was het definiëren van de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf en het ontwikkelen van een globaal plan om dit intern te communiceren. We definieerden kernpunten van duurzaamheid in een rapport dat een belangrijk medium werd om het begrijpelijke interne beleid te laten zien.

To read the complete article on CSR & Reputation (in English) click here.