Circulaire economie: een gesprek met Walter Stahel.
EMG sprak recentelijk met Walter Stahel, bedenker van de term ‘cradle to cradle’.
Wat is de circulaire economie?
Toen we in de jaren 70 begonnen met de discussie over afval bedacht iemand de term ‘van de wieg tot het graf’. Daar lag de nadruk lag op het maken van betere graven voor afval. Ik zag dit niet echt als een vooruitgang. Daarom bedacht ik als reactie de term ‘cradle to cradle’ (van wieg tot wieg). Dit benadrukt dat graven pas in overwogen moeten worden wanneer er helemaal geen andere opties meer zijn.
De reden waarom ik de termen ‘circulaire economie’ en ‘kringloop economie’ eigenlijk beter vind dan ‘cradle to cradle’ is door het woord economie. Wanneer we naar de economie kijken, is het heel duidelijk dat kleine kringlopen (zoals hergebruik, reparatie en het opnieuw marketen van goederen en componenten in een industriële context) kunnen zorgen voor grote financiële voordelen.
Zelfs de kleinste kringlopen zorgen voor grote sociale voordelen omdat er werk voor verzet moet worden. Ze gebruiken erg weinig materiaal en energiebronnen en regionale economieën kunnen ervan profiteren door lokale werkgelegenheid. Binnen de context van duurzaamheid proberen we deze drie factoren (economisch, ecologisch en sociaal) altijd te optimaliseren.
We realiseren ons waarschijnlijk niet dat we al veel dingen doen die binnen de circulaire economie vallen. Neem bijvoorbeeld de concepten hergebruik, opnieuw marketen en repareren. Er zijn al grote succesverhalen die al deze componenten bevatten: eBay en nationale initiatieven zoals Marktplaats.
Consumenten verkopen er gebruikte spullen aan andere consumenten en ook bedrijven kunnen hun producten er kwijt. Voor eBay hadden we natuurlijk vlooienmarkten en tweedehands kledingwinkels, maar wat vandaag de dag bestaat is een groot wereldwijd platform waar producten opnieuw vermarkt worden. En dat is nou precies wat we met het circulaire economische model willen bereiken.
For the full interview, in English, please click here.