Innovatie door MVO

Innovatie door MVO: een gesprek met Markus Terho, hoofd duurzaamheid voor Nokia.

“We hebben een vrij simpele bedrijfsfilosofie. Alles wat we doen, en dat geldt niet alleen voor MVO, heeft altijd een interne performance standaard. En dat is overal hetzelfde, wat en waar we ook produceren.’ aldus Markus Terho, hoofd duurzaamheid, Nokia.

EMG sprak met Markus Terho, hoofd duurzaamheid van Nokia, over de dingen die het bedrijf gaandeweg geleerd heeft en welke nieuwe mijlpalen er voor de deur staan.

Nokia werd recentelijk door Newsweek benoemd tot een van ‘s werelds 15 groenste bedrijven. Kunt u iets vertellen over de dingen die u gedaan hebt om dat te bereiken en hoe dat uw industrie heeft beïnvloed?

Allereerst waren we het eerste bedrijf in de elektronicasector die de visie veranderde op het omgaan met de materialen die in onze producten terechtkomen. Normaal gesproken maken bedrijven die consumentenelektronica produceren een lijst van de materialen die niet toegestaan worden om te gebruiken. Deze producten worden teruggestuurd naar de leverancier met de boodschap om te voldoen aan de eisen. Dat is eigenlijk een heel ouderwetse manier die we tot midden jaren negentig hebben aangehouden. Op dat moment hebben we ons standpunt en onze visie waar we naartoe wilden groeien duidelijk aangepast.

Vanaf het midden van de jaren negentig wilden we echt alles weten over de stoffen die betrokken zijn bij de componenten, onderdelen en de materialen die we gebruiken. In een eenvoudig stuk plastic zitten bijvoorbeeld een aantal verschillende materialen. Tot op dat niveau willen we weten wat er gebruikt is. Het is dus ons doel om precies te weten te komen wat er in onze producten zit.

Toen we dit plan voor het eerst gingen uitvoeren, zeiden velen dat het onmogelijk zou zijn om alles na te gaan. Ze dachten dat niemand ons informatie zou geven, dat het hele project onmogelijk te managen was, of dat heel duur zou zijn en ons bedrijf eronder zou lijden. Maar dit is nooit gebeurd! Het duurde wel een lange tijd, meer dan zes jaar, om deze capaciteit op te zetten, maar het heeft ons wel aanzienlijk geholpen.

To read complete article (in English) click here.