Blue Economy Schaarste aan Overvloed

Blue Economy: schaarste aan overvloed.

“Ik denk dat we eerlijker en strenger moeten zijn voor onszelf; de oplossingen die we willen, moeten ook echte oplossingen zijn. Je kunt niet ergens anders iets kapot maken, terwijl je hier een probleem probeert op te lossen.”

Voor iemand die een stempel op de wereld heeft gedrukt in een poging om onze planeet groener en duurzamer te maken is Gunter Pauli – auteur, academicus, zakelijke commentator en milieu-ondernemer – misschien het best bekend om zijn werk The Blue Economy. EMG sprak met Gunter Pauli over de uitdagingen in zijn huidige werk: het overbrengen van de Blue Economy aan een sceptische zakenwereld. Ook vroegen we hem welke invloed het heeft op een aantal sectoren die veel impact hebben op het milieu zoals de visserij, de productie van voedsel, energie opwekking en mijnbouw.

“Met The Blue Economy en de 100 innovaties wilde ik voornamelijk een open platform creëren, zodat mensen konden zien dat niet alleen technologieën, maar ook bedrijfsmodellen werken voor vooruitgang en groei. Alleen technologie zorgt in eerste instantie ook niet voor een cashflow. Het moet eerst omgebouwd worden naar iets wat ook echt werkt.”

“Een van de eerste projecten die we presenteerden was het telen van champignons op koffie afval. Vandaag de dag zijn er al 16.000 mensen die dit doen. Sommige mensen vinden dat op zich al fantastisch. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben nog steeds gefrustreerd omdat niet 16.000 mensen, maar 50 miljoen mensen dit moeten doen! Het potentieel is absoluut 50 miljoen. Maar zolang een bedrijf als Nestle (de grootste koffieverwerker in de wereld) al haar koffieafval blijft verbranden, is zo’n doorbraak nog erg ver weg.”

“We moeten bedrijven ervan bewust maken dat de dingen waar we 20 jaar geleden oplossingen in zagen (zoals het verbranden van afval en daar wat energie aan overhouden) niet echt bijdragen aan onze algehele duurzaamheidsagenda, waarin ook het genereren van nieuwe banen belangrijk is. We kunnen niet langer in een maatschappij blijven leven waar we alles doen voor energie en lagere kosten. We moeten meer verschillende soorten waarde genereren. Het koffie-project is daar een goed, werkend, voorbeeld van.”

To read the full article (in English) please click here.